Kralen

Wij gaan hier kralen gebruiken om sieraden te maken. Juwelen maken is een heel uitgebreid onderwerp, het kan gaan van mooie horloges tot kleine armbandjes. Wat je maakt kan dus heel uiteenlopend zijn, maar ook het materiaal waarmee.

verschillende soorten kralen

Wat zijn kralen nu eigenlijk?

Iedereen heeft wel idee over wat kralen zijn, maar eigenlijk moet je het begrip heel ruim zien. Alles met een gaatje waar je een draad kan doorsteken (ook wel rijgen genoemd) kan als kraal gebruikt worden. Dus ook ringen, rietjes, pasta, knopen… je ziet het je kan het zo wild niet bedenken!

Je kan ze indelen in 2 belangrijke groepen, namelijk natuurlijke kralen en kunstmatige kralen

Kralen van natuurlijk materiaal

Bij deze groep rekenen we ook parels en halfedelstenen. Maar meestal bedoelt men hiermee kralen van steen, beenderen, zaadjes, schelpen en hout. Aangezien deze niet op kunstmatige wijze gefabriceerd zijn vind je deze kralen terug in veel vormen, maten en afwerkingen.

Natuurlijke kralen zijn wel duurder dan de kunstmatige tegenhangers, dus dat is wel een afweging die je moet maken alvorens je begint.

Kunstmatige kralen

Kunstmatige kralen kunnen uit glas, kristal, kunstparels, polymeerklei en nog veel andere materialen zijn.

Glaskralen

GlaskralenDit type kraal komt men het vaakst tegen. Je kan ze in elke vorm, maat of kleur vinden. Meestal kan je ze zowel als enkele kraal, per aantal als per hoeveelheid gram kopen. Je moet maar eens kijken naar enkele kralen webshops.

Speciale glaskralen – Lampwork kralen

Deze lampwork kralen vallen onder de glaskralen maar zijn met de hand vervaardigd! Hierdoor zijn ze wel duurder, maar je kan hiermee wel je juwelen iets meer speciaal maken.

Een lampwork kraal heeft soms ook een metalen kern. Dit heeft als voordeel dat ze niet zo makkelijk kapot gaan door de draad die er door gerijgd is. En deze draad kan bijvoorbeeld van metaal zijn en niet uit stof. Denk dus goed na wanneer je juwelen maakt! Zint voor ge begint zegt men ;)

Let er wel op dat je er koopt gehard zijn. Dit wil zeggen ze moeten eerst verhit geweest zijn en daarna langzaam afgekoeld. Indien niet is een kraal redelijk breekbaar!

Kralen uit kristal

Kristal is ook een geliefd materiaal voor een kraal. Deze behoren ook tot de glaskralen. Je hebt er in verschillende prijscategorieƫn.

De volgende zaken beĆÆnvloeden de prijs van kristalkralen

  • De productiekosten: Oostenrijkse kralen zijn duur. Een Oost-Europese of vuur-gepolijste keaal is een stuk goedkoper
  • De scherpte van de facetten: Hoe meer facetten, hoe meer ze glinsteren, maar ook hoe duurder
  • De vorm van een kraal: Sommige vormen zijn moeilijker om te slijpen en dan ook duurder

Parels

Bij de parels heb je ook parels uit kunststof. Deze worden dan uit glas of plastic gemaakt.

Hoe onderscheid je echte parels van valse?

Valse parels

Dit zijn valse parels. Zoals je ziet zijn alle parels hetzelfde.

Echte parels

Dit zijn echte parels en je ziet dit aan hun vorm.

Als je meerdere echte parels hebt zien ze er nooit allemaal hetzelfde uit. De kleur kan iets verschillen, maar ook de vorm en de grootte. Ook is het oppervlak van een echte parel nooit helemaal glad. Dit kan je nagaan door de parel tussen je tanden te nemen en dan zal je dit verschil voelen. Soms kan je dit ook zien.

Hopelijk kan je echte en namaakparels uit elkaar houden want anders betaal je veel geld voor plastic parels!

Hopelijk weet je nu genoeg om te beginnen met kralen!