Benodigdheden om juwelen te maken

Je kan natuurlijk geen sieraden maken zonder dat je materiaal hebt. Hieronder gaan we een opsomming maken van materiaal om juwelen te maken:

Priem

priemDit materiaal gebruikt men om er voor te zorgen dat de knopen die je maakt precies komen te zitten waar je wilt. Je kan in de plaats van een priem ook een naald of een tandenstoker gebruiker.

Kralennaald

naaldDeze kralennaalden vindt men terug in verschillende formaten. Je hebt er lange en korte en ze kunnen variëren in dikte. Je gebruikt deze naalden om kralen te rijgen en ook voor kralenweeftechnieken. U moet er vooral op letten dat dat de kralennaald goed door de kralen gaat en natuurlijk ook dat deze goed in uw hand ligt.
Om uw naald op te bergen koop je best een speciaal doosje.

Kralenruimer

Met een kralenruimer kan u het gat in uw kralen groter maken en u kan er ook de scherpe kanten mee wegvijlen. Zie dat u het vijlsel uit de kralen spoelt met water en dat u dit niet inademt want dit kan schadelijk zijn.

Kralenstopper

Dit onderdeel voor juwelen te maken helpt zoals het woord zelf al verraadt om uw kralen bij elkaar te houden. In de plaats van een kralenstoppen kan je ook een paperclip op de draad zetten of een knoop leggen in de draad.

Kralenschep

Met een kralenschep kan u de kralen van een zakje met kralen naar uw werkplek brengen en terug.

Kralenmat

Dit is niet nodig maar het is gewoon heel handig. Met een kralenmat zorgt u ervoor dat uw kralen niet wegrollen terwijl u bezig bent.

Kralenbord

Voordat u met het rijgen van de kralen begint kan u al beginnen met het ontwerpen van uw juwelen door middel van een kralenbord. Dit is in mijn ogen het meest handige materiaal om juwelen te maken.

Hoe gebruik je een kralenbord?

Met dit bord kan je jouw juweel ontwerpen. Je kan dus op gemak verschillende kleuren, maten, lengtes van kralen uitproberen.
Een kralenbord bestaat uit richels en maataanduidingen. Ook vindt u vakjes. In de richels ontwerpt u uw juweel. De maataanduidingen helpen je om de lengte van het door jou gemaakte juweel te bepalen. En de vakjes dienen om jouw materiaal zoals kralen in te doen.

Nu heb je al redelijk wat onderdelen om juwelen te maken gezien. Maar er zijn er nog! :)

Schaar

Je hebt natuurlijk een schaar nodig om uw draad af te knippen. Zonder schaar kom je nergens bij het maken van jouw juweel. Een essentieel onderdeel dus ;) Als het om een metaaldraad gaat kan je beter een soort knipper gebruiken.

Vijl

Als jouw juweel uit metaaldraad bestaat moet het einde ervan glad gemaakt worden. Want een scherpe rand op jouw huid voelt nu niet echt prettig aan natuurlijk ;)
Je kan natuurlijk een gewone kartonnen nagelvijl (papieren nagelvijl) gebruiken maar je hebt ook speciaal hiervoor geschikte vijlen, deze worden cup burr of burr cup genoemd.
Om uiteinden weg te werken kan je ook een thread zap gebruiken. Hiermee brand je de onzachte uiteinden van de draad weg.

Lijm

Nog zo een belangrijk onderdeel bij het maken van juwelen. Je hebt verschillende soorten lijmen en het is belangrijk dat je die lijm gebruikt waarmee je jouw materiaal kunt lijmen. Ga dit dus eerst na. Hiermee kan je dan kralen of knopen vastzetten op jouw draad.

Kralenweefraam

Dit kan u gebruik als u een juweel wilt creëren waarbij u kralen wilt gebruiken en deze wilt weven.

Lintmeter

Meten is belangrijk tijdens het ontwerpen van jouw eigen sieraden.

Hamer

Als u met metaaldraad werkt en hier bepaalde dingen mee wilt doen kan het zijn dat u een hamer nodig hebt. Zie dat u op een harde ondergrond met uw hamer slaat. En dat u niets kapot maakt natuurlijk!

Was

Behandel uw draad met was zodanig dat deze de juiste spanning krijgt voor het juweel dat u probeert te maken.

Magneetbord

Hierbij legt u uw patroon op het bord en met een magnetisch liniaal houdt u bij waar u zit met uw werk.

Een halsketting meter of armband meter (necklace sizer/bracelet sizer)

Dit lijkt op een toren en daar kan u uw gecreëerd juweel over hangen. U krijgt dan een beter zicht op hoe lang uw werkstuk is. Dit is niet enkel de lengte van de draad, maar altijd minder doordat er rond de draad kralen en dergelijke zitten. Het is dus een soort van meetinstrument.

Tangen

Er zijn veel soorten tangen. Je hebt kniptangen en snijtangen en bij het maken van juwelen kan dit wel eens heel handig zijn.

Als snijtangen heb je zijsnijders en voorsnijders.

Als kniptangen heb je knijpkraaltangen, rondbektangen en platbektangen.

Ok, nu heb je eigenlijk het gereedschap om sieraden te maken. Maar je hebt natuurlijk ook nog materiaal nodig om je sieraden te maken. Veel hangt af van het soort juwelen dat je wilt maken. Zijn het armbanden, oorringen, halskettingen,…. ga je gebruik maken van kralen (houten kralen, glaskralen, plastic kralen, enz…), parels, anders zaken… Het is gewoon heel ruim :) Maar jij moet natuurlijk datgene doen wat jij graag zou doen. Geen idee waar te beginnen? Dan kan je hier nog inspiratie opdoen.

Voila, ik denk dat nu over de meeste benodigdheden voor juwelen te maken gesproken hebben. Hopelijk heb je alles in huis en kun je dadelijk aan de slag met jouw materiaal om juwelen te maken.